SKANU, DAUG IR NEMOKAMAI

Posted on Updated on

Nuo spalio mėnesio Varnių kultūros ir jaunimo centre, kiekvieną savaitę buvo organizuojami maisto gaminimo užsiėmimai, kurių metu visi atėjusieji turėjo galimybę išbandyti save „prie puodų“.
Tai –  rimti, bet tuo pačiu kūrybiški ir žaismingi užsiėmimai.Per visus tris mėnesius atėjusieji galėjo ir paragauti, ir patys pasigaminti įvairių patiekalų. Receptus skolinomės iš populiarios receptų svetainės, kurioje pateikti itin lengvai ir suprantamai.
Žinoma, ne visus receptus ir siūlomus ingredientus galėjome panaudoti, tad tekdavo griebtis gudrybės ir kūrybiškai pažvelgti į pateiktą receptą bei improvizuoti gaminant. Tai suteikė tam tikrą kūrybinę laisvę tiek vadovams, tiek jaunimui.

Dauguma receptų pateikti keturioms porcijoms, tad teko perskaičiuoti receptų sudėtis ir pritaikyti dvidešimčiai ar net trisdešimčiai maisto gaminimo užsiėmimų dalyvių skaičiui.

Svarbu paminėti ir tai, kad keletas jaunuolių pastoviai eidavo drauge su vadovais į parduotuvę ir patys rinkdavo maisto produktus pagal pateiktus receptus, ieškodavo jų, spręsdavo kiek reikės vieno ar kito produkto daugiau nei dvidešimčiai užsiėmimų dalyviams bei, žinoma, patys juos gabendavo į jaunimo centro patalpas.

Užsiėmimus lengvino ir tai, kad juos padėjo ruošti profesinio mokymo rengimo centro moksleivė Lina Bagočiūtė, kuri studijuoja virėjos specialybę. Be Linos pagalbos ir žinių, šie užsiėmimai nebūtų buvę sėkmingi. Atėję dalyviai pasiskirstydavo į 2 grupes: iki 14 metų dalyviai ruošdavo patiekalą su Lina, o nuo 14 – su jaunimo renginių organizatoriumi Gediminu Bakčiu.

Šių maisto gaminimo užsiėmimų metu buvo gaminami skirtingi patiekalai kiekvieną kartą arba prie naujai gaminamo patiekalo kartodavome iš anksčiau gamintą patiekalą. Dalyviai patys tada imdavosi iniciatyvos ir gamindavo patiekalą. Tai labai geras būdas įtvirtinti praktinius dalyvių įgūdžius. Dažniausiai buvo gaminami saldūs patiekalai, tokie kaip „Tinginys“ arba vaflių pertepimas įvairiais produktais, taip pat gaminome mišrainę, liaudyje dar vadinamą kaip „baltąja“ mišraine. Džiaugiamės, kad sulaukėme teigiamų atsiliepimų ir iš tėvų.

Mes nenorime atsilikti nuo mados, vyraujančios visoje Lietuvoje, todėl šiuo metu yra ruošiama receptų knyga, kol kas, deja, elektroniniu variantu. Receptų knygoje rasite daugumą patiekalų, kuriuos gaminome per užsiėmimus. Tai – iš mėsos, ryžių, saldūs ir desertiniai patiekalai, taip pat blynų, troškinių, pyragų receptai. Knygą, artimiausiu metu galėsite parsisiųsti nemokamai iš jaunimo centro puslapio adresu http://www.varniujc.tk. Tikimės sulaukti atsiliepimų ir komentarų.

Metų pabaigoje, kai baigėsi ne tik maisto gaminimo užsiėmimai, bet ir vykdytas projektas „Veikime kartu“, aktyviausiems ir pagalbą teikusiems buvo įteiktos padėkos ir spec. prizai: prijuostės. Viena iš jų apdovanotas Mindaugas Talmantas, kuris aktyviausiai rašė receptus į jaunimo centro puslapį ir vieną iš jo pasiūlytų receptų pagaminome ir įtraukėme į receptų knygą. Kita prijuostė atiteko Linai.

Projekto „Veikime kartu“ maisto gaminimo užsiėmimai remiami Jaunimo reikalų departamento (www.jrd.lt)

 VISAS 2011 METŲ VEIKLŲ AKIMIRKAS SIŪLOME ŽIŪRĖTI ČIA

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s